Erwtensoep uit de slowcooker
Een oer-Hollandse erwtensoep mag hier natuurlijk niet ontbreken!
Ik heb er in de loop van de tijd heel wat uitgeprobeerd.
Ertensoep met hamschijf, met karbonades, met spekjes, met een beetje van alles of alleen met rookworst.
Persoonlijk is erwten soep met spekjes en rookworst mijn favoriet. Vandaar dit recept.
Het staat je natuurlijk vrij meer af ander vlees toe te voegen.
Dit heb je nodig: Voor ongeveer 2,5 liter soep
olijfolie om te bakken
2 uien gesnipperd
1 theelepel tijm gedroogd
500 gram spliterwten
2 preien in ringen
3 stengels bleekselderij in ringen
2 wortels in ringen
0,5 knolselderij in kleine blokjes
1 grote kruimige aardappel in blokjes
2 laurierblaadjes
peper en zout naar smaak
1,5 liter groentebouillon
150 gram spekjes
1 rookworst in plakjes
En zo maak je het:
Doe een klein scheutje olijfolie in een pannetje.
Voeg de ui en de tijm toe en bak even aan.
Zet het vuur uit en voeg toe aan de slowcooker. Doe ook alle overige ingrediënten, behalve de rookworst in de slowcooker.
De laurierblaadjes kun je eventueel in een thee-ei doen, dan kun je ze er straks makkelijk uit vissen.
Zet de slowcooker op stand low voor 7,5 uur of op high voor 3,5 uur.
Na de kooktijd kun je er voor kieze je soep te pureren met de staafmixer. Dat hoeft niet, het is maar net wat je lekkerder vindt.
Mocht je hem willen pureren dan is nu het moment.
Daarna voeg je de rookworst toe en verwarm je deze nog een half uur mee.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties