Meergranenbrood met zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden

Heerlijk toch? Die geur van versgebakken brood in huis!

En wat ziet het er altijd lekker uit, zo'n broodje vers uit de oven. Ik moet echt mijn best doen om het af te laten koelen voordat ik er in begin te snijden. 

Dit brood is trouwens helemaal niet moeilijk om te maken. Ik heb hier zelfs voor een kleine afkorting gekozen, net zoals bij het tarwebrood met zonnebloempitten recept. Ik gebruik hier namelijk opnieuw de meergranen broodmix van Aldi als basis, maarrrr...... we gaan natuurlijk ook hier niet klakkeloos bakken met een kant en klare mix en volgens een omschrijving op een verpakking. 

Ik hou me, eigenwijs als ik ben, zelden aan de voorgeschreven bakinstructies. Zo ook hier. Ik heb er iets aan toegevoegd en heb ook dingen weggelaten. 
Vervolgens heb ik het ook nog eens op een andere manier, in een andere vorm en op een andere temperatuur gebakken 🤷🏻‍♀️
Het resultaat mag er zijn. Daar gaat het uiteindelijk om.

Over de broodmix zelf wil ik nog het volgende zeggen. Ze noemen het meergranen, eigenlijk zijn dat er maar twee; tarwebloem en roggebloem. Voor de rest zitten er wat pitten en zaden in, zoals zonnebloempitten en lijnzaad. 
Zout en gist zitten al in de mix. Ik voegde zelf toch nog ongeveer een halve theelepel gist toe.  
Ook gebruikte ik niet de aangegeven hoeveelheid water. Dat zou veel te veel zijn geweest. Ik gebruikte maar 230ml water voor deze verpakking van 500 gram broodmix. Dat was voldoende om een stevig deeg van te kunnen kneden. De verpakking zegt dat je ook nog boter moet toevoegen aan de mix. Dat heb ik niet gedaan. Ik zie de meerwaarde daarvan niet.
Voor dit brood gebruikte ik het volgende:

 

Ingrediënten:

1 pak (500gr) meergranen broodmix van Aldi

230ml handwarm water

1/2 theelepel droge gist (uit een pakje)

een handvol gemengde pitten en zaden,

6 grote zongedroogde tomaatjes in kleine blokjes gesneden. 

een snufje zeezout 

een flinke snuf gedroogde rozemarijn. 

een flinke snuf gedroogde basilicum 

een flinke snuf gedroogde oregano 


En zo maak je het:

Ik kneedde het deeg een minuut of 8 in de keukenmachine, maar met hand kan ook. Reken dan op ongeveer een kwartiertje kneden. 
Het is heel eenvoudig. Meng de broodmix met het water en de extra gist. Voeg de pitten en zaden, het zeezout en de gedroogde kruiden toe. Kneed er een bal van. 
Leg de bal in een grote ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en leg er een theedoek overheen. Zet de kom op een warme tochtvrije plek voor de eerste rijs van 1 uur. (Ik zet de kom zelf graag in de oven, die uit staat natuurlijk!! Het deeg staat daar zeker weten tochtvrij en bij een aangename temperatuur)

Als het eerste uur voorbij is neem je de deegbal uit de kom. Kneed heel even door met je handen, maar zeker niet te lang. Vorm er opnieuw een bal van en leg hem terug in de kom. Dek weer af met de plasticfolie en de theedoek en zet opnieuw voor 1 uur weg om te rijzen. 

Als de tijd bijna voorbij is neem je het deeg er weer bij en verwarm je de oven voor op 220 graden Celsius.

Neem een (ovenvaste) gietijzeren pan met deksel of een geëmailleerde braadpan met deksel erbij, dat kan ook. 
Leg er een vel bakpapier in tegen het kleven. Laat het bakpapier langs de randen omhoog komen en uitsteken, dat is niet erg. 

Leg de deegbal in de braadpan op het bakpapier.
Doe het deksel op de pan.

Zet de pan met het deksel erop in het midden van de voorverwarmde oven op 220 graden voor 25min. Na 25 min verlaag je de temperatuur naar 190 graden en bak je het brood nog 15-20 min zonder deksel. 

Na de totale oventijd min check je de kleur en de gaarheid van het brood.

Is je brood klaar, haal het dan uit de braadpan en laat het op een rekje op het aanrecht volledig afkoelen. 

Beheers je! Als het afgekoeld is mag je een dikke plak afsnijden en proeven 😜

Dit brood heeft eigenlijk geen beleg nodig. Een lik boter of als je het niet laten kunt een plakje kaas is voldoende. Pas zeker op met zout beleg, want het brood zelf is al voldoende gezouten. 

Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.