Pasta met ricotta-citroensaus

Dit is mijn go-to recept als ik een keer geen tijd/zin heb om te koken. 

Het is ook mijn nieuwe favoriete gerecht! Ik hou zo van citroen! Ik kan er geen genoeg van krijgen. 

Als ik deze pasta ruik waan ik me weer even aan de Amalfi kust waar de citroenen in de zomer overvloedig aanwezig zijn. Zo mooi en zo lekker! Wat hebben we daar genoten! 

Hier hebben we helaas geen citroenen uit Amalfi, maar een goede biologische citroen doet het ook prima. Ik neem een biologische omdat we in dit recept ook de schil van de citroen gebruiken. 

De "gewone" niet-biologische citroenen zijn hier namelijk meestal voorzien van een beschermend waslaagje. Dat wordt gedaan om ze langer houdbaar te maken, maar dat wil je natuurlijk liever niet opeten. De biologische versie heeft dat waslaagje niet. Ze ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar dat doet geen afbreuk aan de smaak.

Omdat je in dit gerecht maar een paar ingrediënten nodig hebt mag je hier ook best in investeren vind ik. 

Het gerecht staat letterlijk op tafel in de tijd dat de pasta nodig heeft om te koken. Sneller kan het niet!

Ik raad je aan een pasta vorm te kiezen die veel saus kan opnemen, zoals de orecchiette van de foto. Heb je deze niet in huis, dan kan een fusilli ook prima. 

Over de ricotta hoef je je geen zorgen te maken. Het is van nature een kaas met een heel laag vetgehalte (13%) en toch levert het in dit recept een heel romige saus op!

 

De ingrediënten:    voor 2 personen

200 gram orecchiette

1 bakje ricotta (250 gram) 

1 citroen, we gebruiken de zest (geraspte schil, alleen het gele gedeelte! niet het witte!) 

en het sap. 

peper en zout

handje vers geraspte Parmezaan. 

Pastawater (niet meteen afgieten!)

 

En zo maak je het in een handomdraai:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

De ricotta, het citroensap en de citroen zest meng je in een grote kom. Je gaat deze saus niet verwarmen.  Roer alleen de ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. 

Als je pasta bijna klaar is neem je een flinke schep (ongeveer een soep-opscheplepel) pastawater uit de pan en voeg je deze toe aan je ricotta mengsel. Dit pastawater zal je saus niet alleen verwarmen, het bindt ze ook door het zetmeel uit de pasta. Roer goed door elkaar. 

Als laatste roer je de Parmezaan er door. je zult zien dat je ricotta verandert in een romig wit mengsel met de geur en smaak van citroen. Hoe lekker wil je het hebben!

Giet de pasta af en voeg de hete pasta meteen toe aan je ricotta mengsel. 

Meng goed door elkaar. Voeg nog een flinke snuf peper toe en serveer meteen. 

Wat is dit genieten!

 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.