Notenbrood 

Gebaseerd op het Italiaanse Pane di Noci stel ik jullie voor aan  dit rustieke notenbrood!

 

Ik bak dit brood in een gietijzeren pan met deksel.

Door het afdekken creëer je stoom en dat stoom zorgt ervoor dat je brood van binnen zacht blijft en van buiten extra knapperig wordt.   

 

 

Wat heb je nodig:                                              

500 gram bloem ( ik nam 200 gram volkorenbloem en 300 gram tarwebloem, maar alleen tarwebloem kan ook) 

180 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, paranoten, hazelnoten etc. )

1 zakje droge gist (7 gram)

2 eetlepels honing

1 snuf zout

2 eetlepels olijfolie

320 gram lauwwarm water (gewoon afwegen op de weegschaal)

 

En zo maak je het: 

 

Verwarm de oven voor op 200gr. C

Verspreid de noten op een bakplaat en rooster ze een paar min. in de oven. 

Let even op want ze verbranden snel. 

Neem ze na een paar min. uit de oven en laat even afkoelen. 

Hak de noten grof. 

Neem een grote kom en je mixer met deeghaken (of je keukenmachine)  

Weeg het lauwwarme water af. Voeg hetgist toe en de honing. 

Roer door elkaar en zet even aan de kant totdat het gaat schuimen. 

In de grote kom voeg je de bloem, de olijfolie, het zout en de noten samen.

Voeg het gistmengsel toe en kneed totdat het een bal begint te vormen. 

Vet een andere kom in met olie en leg de deegbal er in. Dek af met plasticfolie.  

en laat het 75 min staan om te rijzen. 

 

Neem je de kom erbij en stort het gerezen deeg in een rijsmandje.

Dek het weer af en laat het nog eens 60min rijzen. 

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 220gr. C. 

Zet de braadpan met deksel er in om op te warmen. 

Stort het brood op een vel bakpapier. 

Neem de hete braadpan uit de oven. 

Til het deeg met bakpapier en al op en laat in de braadpan zakken. 

Doe het deksel weer op de pan en schuif in de oven. 

Bak het brood 25 min. op 220gr. C. 

Verlaag dan de temperatuur naar 190gr. C. en bak het nog eens 20min. 

Het deksel laat je gewoon er op. 

Mocht je aan het einde van de baktijd wat meer kleur willen, laat dan het brood nog een paar minuten bakken zonder deksel. 

 

 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.