Jambollen
Jambollen van gistdeeg 😋😋
Je maakt ze heel gemakkelijk door alle ingrediënten voor het deeg met elkaar te mengen. Laat het rijzen, voeg de vulling toe en hup in de oven!
Deze gebakjes zijn stevig en niet zo zoet. Je moet ze meer zien als een soort luxe broodje met jam.
Dit heb je nodig: Voor 16 stuks
Voor het deeg:
200ml lauwwarme melk
200ml lauwwarm water
50 ml zonnebloemolie
50 gram boter gesmolten
1 zakje gedroogde gist (7gram)
75 gram suiker
2 eiwitten
1 snuflje zout
850 gram tarwebloem +extra als het deeg te nat is
Voor de vulling:
Roomkaas
fruit of jam naar keuze
2 eigelen om te bestrijken
Om te garneren:
poedersuiker
En zo maak je het:
Meng alle ingrediënten voor het deeg in de kom van je mixer. Kneed totdat je een homogene bal deeg hebt gekregen. Dit duurt zo'n 5 minuten. Met de hand kneden kan natuurlijk ook, dat duurt alleen iets langer.
Als je deeg te nat is voeg je beetje bij beetje nog wat bloem toe.
Leg de deegbal terug in de kom en dek af met plasticfolie en een schone theedoek en laat 30 rusten op een warme plek.
Neem het deeg er weer bij. Verdeel in 16 gelijke delen.
Rol ieder deel uit tot een bal en leg ze met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek af en laat opnieuw 20 minuten rusten.
In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180gr. C.
Druk met je vingers een royale deuk in het midden van ieder bolletje. Je drukt het bolletje hierdoor ook wat platter, maar dat is oké.
In iedere deukj doe je ongeveer een halve eetlepel roomkaas en daar bovenop een halve eetlepel fruit of jam.
Bestrijk de bollen met eigeel.
Schuif in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten bruin en gaar.
Laat afkoelen op een rekje en bestrooi met poedersuiker.
Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties